Fürdőszoba felújítás


A fürdőszoba felújításának sok oka lehet. A legjobb talán az, hogy egyrészt az életét jelentősen megkönnyíti, illetve a lakás értékét is jelentősen megnöveli. A ma embere több időt és pénzt is fordít fürdőszobájára, ezért nem meglepő, hogy napjainkra otthonunk leginkább megbecsült élvezeti forrásává válhat. Már nemcsak egy félreeső mellékhelyiség, amely pusztán tisztálkodási célokra szolgál, hanem a lakás egy olyan pontja, ahol a nap elkezdődik és befejeződik.

A fürdőtervezés alapjai

A konyhához hasonlóan a fürdőszoba is egy jó lehetőség arra, hogy a lakástulajdonosok növeljék ingatlanjuk értékét. De persze bármennyire is szükség van a fürdőszoba felújítására, akkor is stresszel, költségekkel, és a tervezettnél több idővel szokott járni. Mivel egy olyan helyiségről van szó, ahol rengeteg a víz, szigorú szabályokat kell figyelembe venni. És ezeken kívül is sok szempontot mérlegelni kell, hogy a fürdőszoba ne legyen bosszúságok forrása.

Látványtervezés

Amennyiben igény van rá, lehetőség van látványterv készítésére. Referenciáink között található olyan, ahol mind a látványterv, mind a már elkészült fürdőszoba megtekinthető.

Alapkérdések

A tervezgetés során a legfontosabb kérdés: miért akarok új fürdőszobát? Nagyobb tárolóhely kellene? Lehetőség van még bővítésre? Régi és ódivatú? A fürdőszobabútort vagy a szanitert ki kéne cserélni? A csaptelepek is cserére szorulnak? Túl sötét a fürdőszoba? Túl kicsi vagy túl nagy a tér? Túl unalmas? Túl egyszerű vagy túl csicsás?

Ha ezeket a kérdéseket felteszi magának, tisztábban fogja látni, mire is van szüksége. És ez fogja megalapozni az új fürdőjének terveit.

Írjon egy kívánságlistát

Újabb kérdések következnek. Most hogy tudja, mire lenne szüksége, mit szeretne? Ezen gondolkozzon el alaposan, mert manapság sok lehetőség van speciális beépített, helytakarékos tárolók kialakítására. Írjon részletes listát mindazokról a dolgokról, amelyekről nem szeretne lemondani. Ez fontos iránymutatás Önnek és a vállalkozónak is egyaránt.

Alább látható néhány kérdés segítségül:

Egy vagy két mosdókagyló legyen? Gránit felületet szeretne? Márványpadlót? Padlófűtést? Zuhanykabint? Jakuzzit? Csak toalettet, vagy legyen bidé is? Milyen legyen a színpaletta? Milyen szanitert szeretne? Mi az, ami nélkül nem tudna élni? Gondolkodjon el ezeken, és határozza el, milyen legyen az Ön álomfürdőszobája.

Költségvetés

Mennyit tud rászánni a felújításra? Ez a legfontosabb kérdés. A fürdőszoba felújítása az egyik legköltségesebb dolog, járja körbe, mennyibe kerülnek azok az alapanyagok, szaniterek, bútorok, amiket mindenképpen szeretne a fürdőjébe. Ne feledkezzem meg arról sem, ha a csöveket is ki kell cserélni, az méginkább megdobja az árat. Itt nagyon fontos, hogy a költségeket jól tervezzük meg, és igyekezzünk nem túllépni! Mindenképpen rá kell számolni még 20%-ot. A fürdőfelújításoknál mindig felmerülhetnek extraköltségek, történhet vízkár, sár, föld, penész kerülhet elő, ezért ezzel jobb előre számolni. Nagyot álmodni egy dolog, de a fürdőszoba felújításakor racionálisan kell látni a lehetőségeket, és ha máshol nem is, itt mindenképpen tartalékolni kell nem várt költségekre.

A felújításra szánt idő

Nagyon fontos tudni, mennyi idő áll rendelkezésre. A fürdőszoba felújítás igen időigényes munka. Reális célokat tűzzön ki maga elé. Napjainkban a lakásfelújítás egy igen virágzó iparág, a vállalkozónak egyidejűleg több futó projektje is lehet. Lényeges, hogy meg tudják beszélni pontosan, mikorra legyen kész a munka, hiszen amíg a fürdőszoba nem használható, addig a családnak máshol kell megoldani a fürdési lehetőséget.

Megtalálni a vállalkozót

Ha beszél bárkivel, akinek volt már dolga fürdőszoba-felújítással, elmondhatja, hogy itt gyakorlatilag minden a kivitelezőn múlik. A vállalkozó elvégezheti jól, vagy nagyon el is ronthatja a munkát. Ebben a szakmában sok kontár is előfordul, akit csak az Ön pénze érdekel. Tudniillik itt, szemben a konyhafelújítással, kevesebb a törvényi előírás, ezért nagyon sok múlik azon, kit bíz meg a munkával. És némi tájékozódás nagyon fontos a sikerhez. Csak profi, engedéllyel rendelkező vállalkozót bízzon meg a munkával! Sokan vannak, akik keveset kérnek, olyannyira, hogy az már nem is reális. Kérjen referenciákat, nézze meg a korábbi munkáikat! Bizonyosodjon meg arról, hogy a vállalkozóval együttműködő vízszerelők és villanyszerelők is engedéllyel végzik a munkát. Legyen óvatos, ha valaki azonnal el szeretné a munkát kezdeni, anélkül, hogy írásos árajánlat és szerződés készült volna, vagy ha azelőtt pénzt kér, mielőtt a szerződést egyáltalán aláírták volna. Egyáltalán ne fizessen, csak ha már írásban rögzítették, hogy milyen alapanyagokért és munkákért ad ki pénzt. A rosszul felújított fürdőszoba és az ebből eredő vízkárok nagyon sokba kerülhetnek utólag, jóval többe, mintha profival végeztette volna el a munkát.

A színek kiválasztása

Elérkeztünk a színpalettához. Nagyon fontos, hogy már a tervezési szakaszban határozott elképzelése legyen arról, milyen színeket is szeretne a fürdőszobába. A színek borzasztóan meghatározóak lehetnek a felújítás során. Alább olvasható némi iránymutatás a kiválasztást illetően.

Kis fürdőszoba: Próbálkozzon hideg színekkel. Ezek ugyanis optikailag tágítják a teret, a meleg színek ugyanakkor kicsinyítik. Ha a mennyezetet hidegebb színre festi, mint a falakat, a helyiség magasabbnak fog tűnni a valódi méreteinél.

Nagy fürdőszoba: Itt bármely szín megfelel, de az intenzívebb színek igazán nagyszerű helyiséggé varázsolhatják a teret megfelelő kontrasztok választása esetén. A meleg színek meghittebbé teszik a nagy fürdőszobát.

Fényes felület: Fényes felületnél a színek még élénkebbé teszik a felületeket azáltal, hogy visszaverik a fényt.

Matt felület: Mivel a matt felület elnyeli a fényt, ilyenkor a felület sápadtabbnak, kevésbé intenzívnek hat.

Az egyik legfontosabb dolog a fürdőszoba megtervezésekor annak eldöntése, hogy milyen szekrények és szaniterek kerüljenek a fürdőbe. Minden fürdőben vannak fókuszpontok, ezért ha olyan színvilágot képzel el a falra, amelyik nagyon nincs összhangban a bútorral, akkor komoly nehézségekbe ütközhet ehhez megfelelő padlót, csapokat, egyéb szanitert találni. Persze nem kell, hogy tökéletesen összeilljenek, de azért az összhang megtalálása fontos. És még egy dolog: ne feledje! Bármely színeket is válasszon, a fények a fürdőszobában kihatással lesznek arra, hogyan mutatnak.

Fények a fürdőszobában

Kap a fürdőszoba természetes fényt? Ha igen, reggeli, kora délutáni vagy késő délutáni fényeket? Vannak árnyékok? Ha nincs természetes megvilágítás, akkor milyen megvilágítása legyen a helyiségnek? Milyen lámpákat szeretne és milyen típusú égőket?

Tervezéskor érdemes számításba venni, milyen trendek vannak jelenleg a világítástechnikában. A 80-as, 90-es évek fénycsöveit el kell felejteni. Spotlámpák, gyertyatartó és süllyesztett lámpák csodálatos fényeket varázsolhatnak a fürdőbe, fényerő-szabályozókkal fantasztikus hangulatot kelthetnek.

Piperebútorok

A piperebútorok minden fürdőszobában fontos szerepet töltenek be. Sokféle kapható belőlük.

Mosdókagylók

Sokféle mosdókagyló kapható különböző formákban és méretekben. Van beépíthető és magában álló is.

Fürdőszobai felületek

A fürdőszobapultok és piperebútorok nagy döntést jelentenek, és alapjaiban határozzák meg a fürdőszoba hangulatát. Jól meg kell tervezni, nem árt, ha kikéri a vállalkozó véleményét a különböző anyagokkal kapcsolatban. Olyat válasszon, amely igényeinek és pénztárcájának egyaránt megfelel. Lehet, hogy a gránitból vagy márványból készült pult csodálatos, de ha Ön árérzékeny, akkor munkapult vagy porcelán sokkal inkább javasolható.

Fürdőszobai üvegmozaikok

A fürdőszobai üvegmozaik kiváló lehetőséget nyújt, hogy színt és mintázatot vigyünk a fürdőszoba falára. Jól tűri a nedvességet és könnyen tisztítható. Üvegből vagy kerámiából készülnek, jól harmonizálható a piperepolcokkal és a pulttal is, és egészen egyedi dizájn is készíttethető. Mutassa meg bátran kreativitását az üvegmozaik megtervezésével!

A fürdőszoba padlója

A legtöbben úgy gondolják, hogy a fürdőszoba leginkább használatba vett részei a csövek, pedig a padló az. A megfelelő padló kiválasztása sok mindentől függ. Mekkora lesz benn a forgalom? Mennyi pénzt tud rá költeni? Mennyire kemény a kiválasztott padló? Melyik a leginkább vízhatlan? Milyen stílusok között lehet választani? Mekkora felületet kell burkolni a fürdőben? Diagonálban vagy hálóban? Amikor a fürdőt megtervezi, olyan padlót válasszon, amely megfelelően kemény.

Fürdőkádak és zuhanyok

Ma már itt is van választék. Népszerűek a hagyományos magában álló kádak, jakuzzik, a sok extrával felszerelt zuhanykabinok. Sokféle stílusú és anyagú fürdőkád kapható, a korábban népszerű lemezkád mellett van akrilból, porcelánból, kerámiából és márványból egyaránt.

Jakuzzi kádak

Ezek a kádak nagyszerűek, ha a tisztálkodást élményfürdővé akarja változtatni. Sokféle lehetőség közül lehet választani, a legnépszerűbbek az air jet (levegőbefújásos) masszázskádak. Ezek a kádak elektromos kapcsolatot igényelnek, lévén motorral felszereltek, és a beépítésükhöz komoly szakértelem szükséges.

Zuhanykabinok

Kis helyigényük miatt nagyon népszerűek.
Sok fürdőszobába kád és zuhanykabin is be van építve. Ha kevés a hely, akkor mindenképp az utóbbi ajánlott. A zuhanypanellel, beülővel ellátott kabinok már jelentősen megnövelik nemcsak a fürdőnek, de magának a lakásnak az értékét is. A kád és a zuhany beépítésénél néhány dolgot figyelembe kell venni. A legfontosabb szempont a megfelelő vízszigetelés kialakítása. Amikor régi kádat, zuhanykabint vagy csempét távolít el, fel kell készülni extraköltségekre. Ilyenkor gyakori a vízkár, és ha nem megfelelő anyagokat használtak a korábbi munkálatok során (pl. gipszkartont tégla helyett), akkor jelentősen növekedhetnek a költségek.

A megrendelő személyes jelenléte

Végül, legyen ott a munka helyszínén, amikor csak teheti. Jelenléte nem zavarja a felújítást és ugyanakkor nagyon fontos, hogy lássa, hogyan végzi a kivitelező a munkát. Nyugodtan kérdezzen, és kérje meg a vállalkozót arra, hogy tájékoztassa időről-időre, hol tartanak éppen. Az is nagyon fontos, hogy ha arra gyanakszik, hogy a felújítás nem a megbeszéltek szerint halad, illetve a kivitelezés hanyag, akkor azonnal állítsa le a munkát. Ez az Ön lakóhelye, joga van ahhoz, hogy megállítsa a felújítást és megbeszélje aggodalmait a vállalkozóval. Lehet, hogy ez az egyetlen esélye, hogy kijavítsák a rosszul végzett munkát. Lépjen azonnal, ha szükségesnek látja.

Mindent összegezve

A fürdőszoba felújítása lehet nagyon stresszes időszak, de nem feltétlenül. Lehet örömmel is nézni, ahogy a régi, lelakott helyiségből egy gyönyörű új válik, amelyet a család sok évig szeretni fog. És mindaz az információ, amit nyújtani tudunk, máskor és máshol is kamatoztatható. Ami nagyon fontos: érdeklődjön, tájékozódjon, és akkor felkészülten könnyebben veszi az egészet. A stressz senkinek sem jó, és ne feledje: az a tény, hol lesz egy szép új fürdőszobája, jó dolog! Nem szabad rémálomként megélni. Keressen egy jó vállalkozót, aki elképzelései szerint tudja kivitelezni a munkát és élvezze az új fürdőszobáját!