Konyha felújítás


A konyhafelújítás és átalakítás a lakásfelújítás legnagyobb volumenű projektjei közé tartoznak. És a leggyümölcsözőbbek is. Hogyan tervezzük meg új konyhánkat, hogy az árban is, időben is megvalósítható legyen? Cégünk segít, a tervezéstől egészen addig, amíg az első étel megfőhet az új konyhájában.
Ami nagyon fontos: eldönteni, mit is szeretne az új konyhájába. Több tároló helyet? Nagyobb munkafelületet? Szigetasztal a konyha közepére? Vagy egy olyan konyhát, ahol elfér a családja és a barátai is, miközben készül az étel? Tapasztalt tervezőink segítségére lehetnek Önnek oly módon, hogy már elkészült példákat mutatnak, és megismertetjük Önnel a legújabb dizájnt és trendeket is. Természetesen mindezt az Ön pénztárcájához igazítva.

Tervezzük meg

Gyakorlott vállalkozók/tervezők pénzt és időt takaríthatnak meg Önnek azzal, hogy a lehetséges problémákat előre felvetik. Ők tisztában vannak, milyen buktatókkal kell szembenézni, illetve ismerik a jó konyhák trükkjeit is. Tanácsot adhatnak a maximális helykihasználással kapcsolatban, költséges alapanyagok helyett javasolhatnak olcsóbb, de jó megoldást, és tudják, hol érdemes ezeket megvásárolni. De néhány információra szükségük van.

1. Először is kell egy alaprajz a konyháról, amelyen fel vannak tüntetve az ajtók, ablakok, tűzhely, csövek, villanykapcsolók és konnektorok.

2. Szükség van egy részletes listára, amelyen rajta vannak az Ön kívánságai: több hely, több tároló, stílusosabb berendezés, hely a kutyának. Kérjük, tegye ezeket a kívánságokat fontossági sorrendbe, kezdve a mindenképpen szükségestől a vágyálomig.

3. Jó, ha vannak olyan mappák vagy katalógusok, amelyek tartalmazzák azokat a termékeket, anyagokat, mintákat, elrendezéseket, amelyek tetszenek Önnek. Ez lehet akár egy kép a barátai konyhájáról, vagy máshol látott építészeti megoldás. Nem éppen rendmániás? Az üvegajtók jól mutatnak a konyhaszekrényen, de az Ön esetében szerencsésebb teliajtókat választani, amelyek leplezik a zűrzavart.

Öt kérdés, amelyet válaszoljon meg magának!

Konyhaszemélyiség-teszt

1. Hány szakács dolgozik a konyhában egyszerre?
a. Kettő vagy több (gyerekeket és vendégeket is beleértve).
b. Egyszerre csak egyvalaki főz.
c. Senki.

2. Milyen stílusban főz?
a. Komoly: A főzés napi tevékenység, egyben hobbi is, segít kikapcsolódni.
b. Fesztelen: A vacsorák egyszerűek, ünnepekkor viszont nagyüzem van a konyhában.
c. Semmilyen stílusom nincs, mert nem főzök.

3. Ki van még a konyhában, és mit csinál?
a. Hétvégéken nagy bulik színtere.
b. Az alváson kívül minden itt történik a családban. Játékterem, TV-szoba, iroda és konyha egyszerre.
c. Ha sör és mikró nem létezne, erre sem lenne dolgom.

4. Mennyire fontos, hogy könnyen takarítható legyen?
a. Sikítófrászt kapok a lekozmált főzőlap látványától, minden csillivilli kell legyen.
b. Túl sok mindenre használjuk, nem lehet egész nap takarítani. Gyorsan és könnyen takaríthatónak kell lennie.
c. Amire igazán szükségem van, az egy szelektív szemétgyűjtő papírnak, műanyagnak és üvegnek.

5. Ha valami luxusholmival akarna villogni, mi lenne az?
a. Egy hiperszuper tűzhely
b. Egy beépített komputer, ahol a gyerekek egész nap a hálón lóghatnak és én is befizethetem a csekkjeimet.
c. Létezik olyan, hogy öntisztító mikró?

A válaszok

3, vagy több A válasz:
Ön egy profi, a konyha egy munkahely. Ha belefér a keretbe, válasszon nagy, kényelmes és ergonómikus tűzhelyet, fagyasztót és akkora hűtőt, amelynek jó az elosztása és ahol egy nagyobb vendégseregnek is elfér az ennivaló. Célszerű lehet üvegezett ajtók választása is, a jobb átláthatóság érdekében. Mivel sok időt tölt a konyhában, nagyon fontos a munkafelületek jó megvilágítása és nem túl kényes felületek alkalmazása, mint a linóleum, amely nem csúszik és könnyen tisztítható.

3, vagy több B válasz:
Inkább legyen praktikus, mint flancos. Úgy tervezze meg, hogy a napi rutint a legjobban kiszolgálja: öntisztuló sütő, a mikrót a gyerekek könnyen elérjék, sok felület és tárolóhely. Mivel munkaigényes főzésre ritkábban használja a helyiséget, szánja pénzét inkább egy méretes és energiatakarékos hűtőre, könnyen tisztítható főzőlapra és masszív konyhabútorra, bőséges hellyel a mindenféle egyebek számára. Számítson a többi családtag napi tevékenységéből következő zűrzavarra, ezért praktikus, ha egy variálható polcrendszer és pakolásra alkalmas dobozok és ládák is vannak a közelben

3, vagy több C válasz:
Az újraértékesítés embere. A pénzét praktikus, egyszerű konyhabútorra érdemes költeni, nem túl sok, de jó minőségű konyhaeszközzel, és jól jön egy beépített szelektív gyűjtő is. De azért vigyázzon arra, hogy ne költsön túl keveset a konyhára. Igazából a minőség számít, egy selejtes új konyhánál többet ér a kopottas és régi, de minőségi.

Két háromszög jobb, mint egy: A legjobb konyhai elrendezések

A konyhai háromszög: tűzhely-mosogató-hűtő hármasa gyakorlatilag szent és sérthetetlen a konyha megtervezésekor. De a mai konyhákban sokszor egyetlen háromszög már nem is elegendő.

1. A szigetasztal. A konyha alakjától függően a háromszöget hatékonyabbá teheti: ha nagy a hely, csökkentheti a háromszög egyes pontjai közötti távolságot. Ha a főzőlap és a sütő külön van választva a konyhában, a szigetasztal több háromszöget elválaszthat, főleg, ha előkészítő mosogató és egy, a sütéshez használatos munkaasztal rendelkezésre áll, ezeket ugyanis jól szeparálja. Kisebb, kompakt konyhákban praktikus egy guruló szigetasztal, amit a fal mellé lehet állítani, ha éppen nincs használva.

2. Közlekedési útvonalak: Mielőtt elkészíti a tervrajzot, vázolja fel a konyha és a többi helyiség fontos közlekedési útjait: hűtőtől a mosogatóig, onnan a tűzhelyig, kenyérpirítótól a kávéfőzőig, onnan a számítógépasztalig, íróasztaltól a hűtőn át a bejárati ajtóig. Ezeket ossza fel zónákra, amelyek egy-egy tevékenységet foglalnak magukba. Fontos, hogy ne legyen átfedés közöttük a biztonság érdekében: pl. a hűtő ne essen túl közel a tűzhelyhez, a főzőcskéző terület szélén álljon, hogy a gyerekek elérhessék oly módon, hogy eközben a forró tűzhelynek nem kerülnek a közelébe. A jó hír, hogy az ergonómikusan megtervezett konyhák felértékelik a lakást újraértékesítéskor. A rossz hír viszont az, hogy ezt most kell kifizetni. Akkor gazdaságos a felújítás, ha a konyhára az összköltségek 20%-át költjük. És ha megvan a keret, akkor is érdemes még ebből 20%-ot lecsípni az olyan nem várható költségekre, mint mondjuk a padló megerősítése, ha esetleg a vadiúj tűzhely túl nehéz lenne, és be akarna zuhanni az alagsorba.

A leggyakoribb hibák

Egy tökéletes világban a bontás időben kezdődik, minden építési anyag időben megérkezik, az átalakítás zökkenőmentes, a munka utáni takarítás gyors és egyszerű. Ha egy jó vállalkozót bíz meg, akkor erre jó esélye van. Ha kevésbé jót, akkor sok problémával nézhet szembe.

1. Mindent egyedül. Higgye el: ez olyan munka, amit nem szeretne saját maga kivitelezni. A konyhafelújítás/átalakítás olyan tevékenység, ami a lakásfelújítás legköltségesebb, legbonyolultabb és igencsak időigényes része.

2. Nem megfelelő vállalkozó megbízása. Soha ne szerződjön olyan vállalkozóval, akiben nem bízik meg, vagy nem tudnak egymással jól kommunikálni, legyen bármennyire is felkapott, mások által erősen ajánlott, vagy bármennyire kedvező árú. Inkább keresgéljen tovább. Kérjünk, tanulmányozza át mindazt, amit az Árak és költségek (link) fejezetben leírtunk!

3. Fejest ugrani a felújításba tisztánlátás nélkül. Ha nem jár utána még a munka megkezdése előtt, milyen várható költségekkel kell számolni, milyen építőanyag-árakra számíthat a felújítás során, nem lesz képes arra, hogy reálisan értékelje a kapott árajánlatokat. Másrészt nem árt tisztázni, milyen padlót, munkalapot szeretne, milyen alapanyagból készüljön a konyhaszekrény. Az egyik vállalkozó a legdrágább, a másik a legolcsóbb anyagokat választhatja. Tájékozódjon, hogy tervezni tudja a költségkeretet!

4. Előre fizetni. Döbbenet, milyen sok intelligens ember bízza gondolkodás nélkül megtakarított pénzét egy gyakorlatilag vadidegenre. Előre soha ne fizessen többet, mint a teljes költség 40%-a (erre azért van szükség, mert ebből vásárolja meg a vállalkozó az alapanyagokat, amivel elindítja a munkát). Ezt követően a vállalkozó dolgozzon ki egy menetrendet, hogyan történjenek a kifizetések, amint a felújítás egyes fázisai befejeződnek.

5. Szem elől téveszteni az eredeti elképzeléseket. Járt már úgy, hogy elindult megvenni valamit, és teljesen mással tért haza? Ami ugyan felesleges, ám annál drágább? Ez így van a konyhai felújításkor is. Mert olyan sok érdekes dolgot lehetne még megvenni. Ezért kell listát készíteni, és ragaszkodni hozzá.

6. Lépést tartani a szomszédokkal. Ha az Ön sütőjében maximum mélyhűtött pizza sül, akkor sokkal gazdaságosabb a legegyszerűbb tűzhelyet választani a csillivilli profi indukciós helyett. Rengeteg pénzt meg lehet így takarítani. Később még mindig le lehet cserélni, ha változnak a főzési szokások és az igények.

7. Giccses, túldekorált, nem ésszerű konyha kialakítása. Nézzünk szembe a ténnyel: amikor a lakása gazdát cserél, az új tulajok az Ön álomkonyháját úgyis azonnal szét fogják bombázni. Jobb, ha inkább egy praktikus helyiséget rendez be. De ezt sem ajánlatos túllihegni. Ami ma praktikus (pl. beépített etetőszék, de amit a gyerek már egy év múlva sem fog tudni használni), holnap már kényelmetlen és felesleges.

8. Amit nem látunk, arról nem veszünk tudomást. Mindenkit a szekrényajtók izgatnak a legjobban, de ha a szekrény oldala, a csavarok vagy a zsanérok, vagy akár a fal nem elég masszívak, akkor az ajtók semeddig sem tartanak ki. És azok a gyönyörű munkalapok is könnyen tönkremennek, ha nincs alatta masszív alap. Ne hagyja, hogy a szép felszín csábítsa csak. Igazából az számít, ami alatta és mögötte van!

9. Újra és újra meggondolni magunkat. Az idő pénz. Újratervezni, átvariálni unos-untalan egyenes út a csúszáshoz, megváltoztatott munkatervhez, és elszálló költségvetéshez. És persze a vállalkozó is elveszítheti a türelmét, aki ez alatt nem tud újabb megbízást elfogadni.

10. Inkább lakni kényelmetlen körülmények között, mert a felújítás túl zűrös lenne.

Az élet nemcsak küzdelem, hanem öröm is. Gondoljon bele, némi pénz és idő ráfordításával olyan konyhája lehet, amilyet mindig is akart. Nem említve, hogy néhány felújítási sztorival gazdagodik az élete.